Vinterförvara dina pelargoner

Tips på hur du övervintrar dina växter

Pelargoner är en populär sommarplanta och finns i många olika sorter. Om du övervintrar dina pelargoner kan de bli ännu större till nästa säsong och du kan även ta sticklingar och få fler pelargonplantor. Pelargoner växer normalt i ett klimat med torra, varma somrar och svala, ljusa vintrar. Hos oss i Sverige trivs pelargoner både inomhus och ute på sommaren, det är vintervilan som kan vara svår att få till där pelargonen vill stå svalt och ljust.

Pelargoner vinterförvaring

För att din pelargon ska förstå att det är dags för vinter behöver du förbereda den genom att sluta med näringsvattning i slutet av sommaren och ta in din planta innan frosten kommer. Ta bort döda grenar, blad och blommor. Om din pelargon har vuxit till sig kan du trimma ner den lite. Engelska pelargoner behöver dock beskäras innan oktober eftersom de bildar sina blomanlag under den tidiga vintern.

Gör plats för dina pelargoner under vintern

Gör plats för vinterförvaring av dina pelargoner hemma. Rensa ut garaget eller sommarstugan och gör rum för dina växter att övervintra. Förvara allt från sommardäck, utemöbler och båtdynor hos oss istället så du kan dina växter få övervintra och frodas till nästa säsong.

Övervintra pelargoner och växter i kruka inomhus

De flesta sorter av pelargoner, men främst engelska pelargoner och hängpelargoner, övervintrar bra inomhus i ett ljus fönster i en temperatur på 15-20°C. Gärna med ca 14 timmar av ljus om dagen, ordna gärna med belysning om möjligt. Vattna dem lite mindre än vanligt och ingen gödsel under vintern, men i övrigt sköter du dem som vanliga inomhusväxter.

Det finns pelargoner exempelvis zon-och doftpelargoner som övervintrar bäst i en svalare och mörkare miljö. Dessa kan du förvara i en bod, sommarstuga, förråd, vind eller källare. De vill gärna ha en temperatur mellan 5-10°C.

Om du har dina pelargoner mörkt och runt 5+ grader så behöver plantan inte mycket ljus och det räcker med en skvätt vatten en gång i månaden, så att den varken ruttnar eller torkar ihjäl. Ju svalare plantan står desto mindre vatten förbrukar den.

Om du har dina pelargoner lite varmare och ljusare, dvs runt 10 grader, så behöver du vattna lite mer, men fortfarande inte helt genomfuktigt. Då kan plantan blomma och det finns risk för mögel.

Du kan tänka att ju varmare pelargonen står desto mer ljus och vatten behöver den.

Väck dina plantor på våren

Du kan redan i början på mars ta fram dina pelargoner i dagsljus och ställa dem i rumstemperatur, samt börja vattna dem mera. Börja med att beskära dem till en höjd på ca 10 cm, klipp precis ovanför ett gammalt bladfäste, vill du ta sticklingar kan du göra det här. Efter en vecka eller två kan du plantera om din pelargon i ny fräsch jord, men se till att du inte tar för stor kruka.

När dina pelargoner har vant sig vid dagsljuset och det börjar bli lite varmare ute kan du börja med att ställa dem i skuggan utomhus för att sedan succesivt ställa ut dem helt i solljuset.

Så hyr du förråd

Signera ditt avtal online

Hela bokningen sköter du här på hemsidan.

Flytta in direkt

Med accesskod via email får du tillgång till förrådet direkt.

Har du frågor?

Vår kundservice finns redo med branschens längsta öppettider.

Om hur det fungerar

Behöver du hjälp?

Naturligtvis finns vi tillgängliga i vår kundtjänst.

Fråga på!

Öppettider
Vardagar: 08:00-20:00
Helger: 10:00-16:00